E-PEMBELAJARAN DALAM TALIAN (AKSES TERBUKA)

 

Coursera ialah syarikat pendidikan yang bekerjasama dengan universiti dan organisasi terkemuka di dunia untuk menawarkan kursus dalam talian untuk diambil oleh sesiapa sahaja, secara percuma yang bertujuan memperkasakan orang ramai dengan pendidikan yang akan meningkatkan kehidupan mereka, kehidupan keluarga mereka dan dalam komuniti yang mereka tinggal.

 

EdX menawarkan MOOC dan kelas dalam talian interaktif dalam mata pelajaran termasuk undang-undang, sejarah, sains, kejuruteraan, perniagaan, sains sosial, sains komputer, kesihatan awam dan kecerdasan buatan (AI).

 

MIT OCW merangkumi subjek perniagaan, tenaga, kejuruteraan, seni halus, kesihatan, kemanusiaan, matematik, sains, sains sosial, pengajaran dan pendidikan serta menangani beberapa cabaran paling sukar di dunia kita, termasuk pembangunan mampan, perubahan iklim dan pembasmian kanser.

 

Cap-Net ialah rangkaian antarabangsa untuk pembinaan kapasiti  dan mempromosikan dalam pemahaman pengurusan sumber air yang mampan. Ia terdiri daripada perkongsian rangkaian serantau dan nasional antarabangsa autonomi yang komited untuk membina kapasiti dalam sektor air.

 

Universiti Terbuka ialah peneraju dunia dalam pembelajaran jarak jauh moden, perintis kaedah pengajaran dan pembelajaran yang membolehkan orang ramai mencapai matlamat kerjaya dan kehidupan mereka belajar pada masa dan tempat yang sesuai dengan mereka.

 

Free-Ed.Net ialah universiti dalam talian percuma yang tertua, lengkap dan paling pesat berkembang di Web. Ia menawarkan lebih daripada 500 kursus dan sumber belajar untuk subjek kerjaya dan akademik yang paling kritikal.

 

Inisiatif Pembelajaran Terbuka (OLI) ialah kumpulan yang dibiayai geran di Universiti Carnegie Mellon, menawarkan kursus dalam talian yang inovatif kepada sesiapa sahaja yang ingin belajar atau mengajar. Matlamat mereka adalah untuk mencipta kursus berkualiti tinggi dan menyumbang penyelidikan asli untuk meningkatkan pembelajaran dan mengubah pendidikan tinggi.

 

StructuralEngineer.info bermula pada tahun 2000 sebagai usaha peribadi pengasas, Dr. Dimitrios Zekkos,  Ia diuruskan oleh pasukan jurutera struktur, pelombong data kejuruteraan struktur dan pakar IT dan pemasaran, bekerjasama untuk menyediakan profesional dan ahli akademik dalam industri kejuruteraan struktur dengan perkhidmatan maklumat dan komunikasi yang berkaitan.

 

iCivilEngineer.com ialah penyedia kandungan dalam talian kejuruteraan awam terkemuka. Sebagai salah satu portal kejuruteraan awam yang pertama di Internet, iCivilEngineer.com telah berkhidmat kepada komuniti kejuruteraan awam sejak 1999. Jurutera awam profesional, pelajar kejuruteraan awam dan orang yang berminat dalam kejuruteraan awam akan mencari maklumat berkualiti tentang kejuruteraan awam di iCivilEngineer. com.

Hubungi Kami

Unit Perpustakaan & Sumber,
Jabatan Kerja Raya Malaysia,
Blok F Tingkat 16,
Ibu Pejabat Jabatan Kerja Raya Malaysia,
Jalan Sultan Salahuddin,
50582 Kuala Lumpur.

Telefon

+03 26107032(Kaunter)

Email Rasmi

jkrlib@jkr.gov.my


Copyright © 2022 Perpustakaan JKR. All Rights Reserved.. 
Webadmin Login